یکشنبه ۱۹ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۵:۲۷
«سخنی از سیمرغ» پس از هفت سال مجددا به کتابفروشی‌ها آمد

چاپ جدید کتاب «سخنی از سیمرغ»، شامل گفت‌وگوی سامان اصفهانی با میرجلال‌الدین کزازی پیرامون شاهنامه فردوسی، پس از گذشت هفت سال از چاپ اول آن، توسط نشر ترنگ روانه بازار کتاب شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، گفت‌وگوی سامان اصفهانی با میرجلال‌الدین کزازی پیرامون شاهنامه فردوسی در کتابی با نام «سخنی از سیمرغ»، سال 1390 توسط نشر شورآفرین منتشر شد. حال پس از هفت سال این کتاب توسط نشر ترنگ بازنشر شده است.
 
«سخنی از سیمرغ» مشتمل بر 27 گفت‌وگوی سامان اصفهانی با میرجلال‌الدین کزازی پیرامون شاهنامه فردوسی است. در پیشگفتار این کتاب درباره چرایی شکل‌گیری این کتاب گفته شده که هدف از نگارش، پاسخ به این سوال بوده که ما چه بوده، که هستیم و از کجا به این اینجا رسیده‌ایم.
 
همچنین در پیشگفتار کتاب درباره اهمیت شاهنامه فردوسی و ضرورت پرداختن به آن آمده است: «شاهنامه فردوسی گویاترین نامه‌ای است که تصویر روح ملی ما را در شکل تیره‌های گوناگون در پیروزی‌ها و شکست‌ها، امیدها و ناامیدی‌ها، زادن‌ها و مردن‌ها، عشق و نفرت‌ها نشان می‌دهد. این نامه مهم‌ترین آیینه‌ای است که در روزگار بی‌خویشتنی‌ها می‌توانیم بار دیگر خودمان را در آن دیده و مرور کنیم».
 
اصفهانی در دلیل انتخاب کزازی برای مصاحبه درباره شاهنامه در مقدمه کتاب می‌گوید: «وی در زمینه شاهنامه‌پژوهی نخستین کسی است که تمام شاهنامه را گزارش و ویرایش کرده است که این، خود بر احاطه بی‌چون و چرای وی بر این متن صحه می‌گذارد. دلیل دیگر آثار و مقاله‌های پژوهشی او در این زمینه است که همیشه بیانگر دیدی ویژه و نو درباره شاهنامه بوده است و کزازی را به عنوان فردی صاحب رای در این زمینه می‌شناسند».
 
 بر این اساس پس از «گاه‌شمار زندگی میرجلال‌الدین کزازی» و «آثار میرجلال‌الدین کزازی» که دو فصل ابتدایی کتاب را شکل داده، فصل‌های دیگر کتاب، هر کدام پاسخ به یکی از سوالات گفت‌وگو است. البته در فصولی سوالات دیگری برای تکمیل بحث آورده شده است.
 
لازم به ذکر است که بخش «گاه‌شمار زندگی میرجلال‌الدین کزازی» از تولد تا بازنشستگی او در سال 1386 را در بر می‌گیرد. همچنین در بخش «آثار میرجلال‌الدین کزازی»، فهرست مبسوطی از آثار تالیفی و ترجمه شده او، به همراه تعدد چاپ‌های آن‌ها آورده شده است.
 
موضوعات مطرح شده در این کتاب بسیار گسترده هستند و زبان و منش، اساطیر تاریخی، زنان در شاهنامه، روش‌های روزآمد کردن شاهنامه و... را در بر می‌گیرند. «جهان‌بینی فردوسی؛ بن‌مایه مازهای سادگی»، «گسست و پیوست شاهی و پهلوانی در دوره‌های گوناگون»، «دگرگونی جهان‌بینی در شاهنامه بر پایه کنش‌ها»، «کاوه‌های اعماق در تنگنای زمان و جایگاه» و... از جمله‌ بخش‌های کتاب «سخنی از سیمرغ» است که گفته‌های کزازی درباره این عناوین را شامل می‌شود
 
در قسمتی از این کتاب می‌خوانیم:
«من، در سخنی که دو سه سال پیش در دانشکده هنر اصفهان درباره شاهنامه راندم، گفتم که فردوسی در داستان‌های شاهنامه، فیلمنامه را هم اگر فراخ بنگریم پدید آورده است و در دسترس فیلمساز قرار داده است. تنها روشن نکرده است که دوربین را در کجا باید نهاد؛ از چه زاویه‌ای، باید فیلم گرفت. این سخن، هرچند اندکی از سر مزه و بذله بود، اما از دید من سخنی است راست و بی چند و چون. حتی دست اندرکاران هنر هفتم هم اندک اندک به چنین داوری و دیدگاهی در داستان‌های شاهنامه رسیده‌اند. نمونه را یکی از پژوهندگان که در دوره دکتری سینما و هنرهای سینمایی دانش می‌آموزد، پایان‌نامه خود را در زمینه ساختار سینمایی چند داستان شاهنامه می‌نویسد. من راهنمای این پایان‌نامه هستم. این پژوهنده که خود مدیر دانشکده‌ای هم هست که هنر سینما در آن به خواستاران آموخته می‌شود، حتی بیش از من بر این باور است که شاهنامه ساختاری بسیار نمایشی و سینمایی دارد...»
 
چاپ جدید کتاب «سخنی از سیمرغ»  با شمارگان 500 نسخه در 230 صفحه و بهای 24500 تومان از سوی نشر ترنگ چاپ و روانه بازار کتاب شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها