یکشنبه ۲۹ مرداد ۱۳۹۶ - ۰۹:۰۰
«دانش مالی برای مهندسان» تشریح شد

کتاب «دانش مالی برای مهندسان» از سوی انتشارات جهاد دانشگاهی واحد صنعتی امیر‌کبیر منتشر شده است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران‌(ایبنا) جلد نخست کتاب «دانش مالی برای مهندسان» نوشته فرانک کراندول با ترجمه مشترک دکتر افشین فیروزی، مهندس مهدی سلطانی و مهندس نریمان ضیایی در دو بخش و 10 فصل از سوی انتشارات جهاد دانشگاهی واحد صنعتی امیر‌کبیر منتشر شده است. 
   
در نخستین بخش کتاب با عنوان «زیربناها» مترجمان به مباحث «خلاصه‌ای بر ارزیابی و تامین مالی پروژه‌های سرمایه‌ای»، «نظریه و روش تصمیم‌سازی پروژه‌های سرمایه‌ای»، «صورت‌های مالی» و «جریان‌های نقدی یک پروژه» پرداخته است.    
 
دومین بخش کتاب با عنوان «ارزیابی پروژه‌های سرمایه‌ای» شامل موضوعات «ارزش زمانی پول»، «معیارهای ارزیابی برای تصمیمات سرمایه‌گذاری»، «پروژه‌های ناسازگار، جایگزین و مستقل»، «ملاحظات کاربردی در ارزیابی پروژه‌ها»، «تحلیل حساسیت، سناریوها و سایر روش‌های تحلیلی تصمیمات» و «مطالعات موردی راجع به کاربرد معیارهای تصمیم‌گیری» است.   
در پیشگفتار این کتاب می‌خوانیم: «مهندسین به‌دلیل ماهیت شغلی خود، اغلب به‌عنوان مدیر این پروژه سازمان‌ها یا کارآفرینان شرکت‌های خصوصی با موقعیت‌های تصمیم‌گیری ویژه‌ای مواجه می‌شوند که گاهی اوقات بارمالی زیادی به همراه دارد. بی‌شک مدیریت موثر و موفق این پروژه‌ها بدون داشتن آگاهی و دانش کافی از اصول حسابداری، مدیریت مالی و اقتصاد مهندسی میسر نیست. در واقع مفاهیمی همچون هزینه، درآمد، سود عملیاتی، صورت‌های مالی، مالیات، ارزش زمانی پول و امکان‌پذیری اقتصادی پروژه، کاربرد روزانه‌ای در سازمان‌های پروژه‌محور دارد.  

مدیران پروژه و آن دسته از مهندسانی که مسئولیت اجرایی را برعهده می‌گیرند، باید ضمن درک صحیح این مفاهیم، با واژگان تخصصی و اصولی مدیریت مالی آشنایی کافی داشته باشند تا بتوانند سئوالات مهم خود را از حسابداران و مدیریان مالی مطرح کنند؛ با موسسات مالی و پولی نظیر بانک‌ها ارتباط برقرار نمایند؛ ارزیابی درستی از کارایی و سودآوری واحدهای زیرمجموعه سازمان خود داشته و به مدیریان ارشد نیز گزارش عملکرد مالی صحیح و حرفه‌ای ارائه کنند.»
 
در ادامه درباره مخاطبان این کتاب آمده است: «مخاطب اصلی این کتاب دانشجویان و مهندسانی هستند که علاقه‌مند به فراگیری اصول حسابداری و دانش مدیریت مالی، جهت کاربرد آن در مدیریت چرخه عمر پروژه‌ها شامل مطالعات اولیه امکان‌سنجی، طراحی و ساخت، تصمیمات مربوط به بهره‌برداری و نگهداری و نهایتاً جایگزینی تجهیزات، کارخانه‌ها و زیرساخت‌های عمرانی هستند.»
 
مولف در تشریح اهداف این کتاب آورده است: «هدف این کتاب فراهم کردن دانش کاربردی از ارزش‌گذاری مالی و تامین بودجه پروژه‌های سرمایه‌ای برای مهندسان و مدیران است. این کتاب دربرگیرنده چهار موضوع اصلی در زمینه مخارج سرمایه‌ای است که عبارت‌اند از: مفهوم تصمیم‌گیری‌ها در زمینه مخارج سرمایه‌ای، ارزیابی بازده آن‌ها، ارزیابی ریسک این تصمیم‌گیری‌ها و تامین مالی آن‌ها. مهندسان، رشته اقتصاد مهندسی و مدیران مالی شاخه بودجه‌بندی سرمایه‌ای را هرکدام با رویکرد خود و اندکی تفاوت در اصطلاحات توسعه داده‌اند.»
 
در نخستین بخش کتاب می‌خوانیم: «طرح مهندسی و ارزیابی تجاری پروژه سرمایه‌ای با یکدیگر عجین هستند. جنبه‌های تجاری و مهندسی سرمایه‌گذاری در یک پروژه سرمایه‌ای چیزی است که زیربنای برنامه‌ریزی مالی و بودجه‌بندی سرمایه‌ای را تشکیل می‌دهد. مفهوم کسب و کار شامل نقش‌ها و مسئولیت‌های مدیریت مالی یک شرکت، منابع و موارد استفاده سرمایه و عملکرد تصمیم‌گیری در یک شرکت است. درک حسابداری به‌ویژه صورت‌های مالی برای تعیین اثر سرمایه‌گذاری‌های کلان بر سلامت مالی شرکت مهم است.»

نویسنده معتقد است که «هدف از طرح مهندسی دو چیز است: ایجاد امکان ساخت پروژه و برآورد هزینه ساخت آن. در این مسیر طرح مهندسی به واسطه تعیین نیازهای مالی پروژه و تضمین احداث موفق آن، نقش حیاتی را در شرکت ایفا می‌کنند.»  

در دومین بخش کتاب می‌خوانیم: «پروژه‌های سرمایه‌ای، طول عمری برابر با چندین سال  دارند، گاهی نیز تا چند دهه ادامه می‌یابند. با این حال ارزش جریان نقدی که برای چند سال آینده پیش‌بینی شده است، با ارزش امروز برابر نیست. این امر به دلیل مخاطرات و تورم است که خود به این معناست و سرمایه‌‌گذار ترجیح می‌دهد پول خود را از سرمایه‌گذاری، زودتر بازدریافت کند. محاسبه  این کاهش ارزش پول در ارزیابی پروژه مهم است. به علاوه اگر پول قرض گرفته شود به آن بهره تعلق می‌گیرد. محاسبه این عوامل با عنوان ارزش پول شناخته می‌شود که موضوع فصل پنجم است.»
 
در ادامه تشریح مباحث مختلف دومین بخش کتاب می‌خوانیم: «چندین روش جدید ارزیابی امکان‌پذیری اقتصادی یا قابلیت سوددهی سرمایه‌گذاری، ابداع شده‌اند. روش‌هایی که با مفهوم ارزش زمانی پول در ارتباط هستند را به‌طور عمومی روش‌های تنزیل جریان نقدی، در فصل ششم بررسی شده‌اند. کاربرد این روش‌ها برای انواع مختلف موقعیت‌های تصمیم‌گیری در فصل هفتم و هشتم توضیح داده شده است. ارزیابی پروژه‌های سرمایه‌ای در محدوده وسیع‌تر شرکت و زمینه کسب و کارش انجام می‌شود.» 

در ادامه این مقدمه می‌خوانیم: «این زمینه برای تصمیم‌گیری، که آیا سرمایه‌گذاری بر روی پروژه باید انجام شود یا نه. سوالات بیشتری را در پی خواهد داشت که تحلیل جریان نقدی آزاد پروژه، بایستی به آن‌ها پاسخ دهد. فنون تحلیل تصمیم مانند سلسله مراتب تصمیم و جداول تصمیم‌گیری، مکمل تکنیک‌هایی مثل تحلیل سناریو و تحلیل حساسیت در فراهم کردن بینش جامع در اتخاذ تصمیم هستند.» 

درباره کاربرد این فنون آمده است: «برای تصمیمات مربوط به پروژه سرمایه‌ای، در فصل نهم صحبت شده است؛ و در ادامه در فصل دهم چند مطالعه موردی مطرح شده است. این مطالعات موردی، معرف طیف وسیعی از پروژه‌ها بوده و همچنین مثال‌هایی فرضی مبتنی بر موقعیت‌های مشابه واقعی هستند.»
 
کتاب «دانش مالی برای مهندسان» با شمارگان 500 نسخه در 472 صفحه، به بهای 29 هزار و 500 تومان از سوی انتشارات جهاد دانشگاهی واحد صنعتی امیرکبیر منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها