یکشنبه ۲۱ شهریور ۱۳۹۵ - ۱۱:۴۰
انتشار جدیدترین شماره «فصلنامه نقد کتاب علوم محض و کاربردی»/ تاکیدی دوباره بر مبارزه با کتابسازی

پنجمین و ششمین شماره «فصلنامه نقد کتاب علوم محض و کاربردی» با تاکید بر مبارزه با کتابسازی و با موضوعاتی درباره نقد، معرفی کتاب و‌ تاریخ علم از سوی موسسه خانه کتاب منتشر شده است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران‌(ایبنا) پنجمین و ششمین شماره «فصلنامه نقد کتاب علوم محض و کاربردی» (ویژه بهار و تابستان) شامل 11 مطلب با سردبیری دکتر یونس کرامتی از سوی موسسه خانه کتاب منتشر شد.
 
در بخش نقد کتاب مقالات «همای اوج سعادت به دام ما افتد» نوشته حسین سالاری، «علم، دین و خرافه در تمدن اسلامی» به قلم امیر‌محمد گمینی، «کتاب چند ‌باره‌سازی؛ گرایشی تخصصی در فن کتابسازی(بخش نخست)» از آرش ظریف، «ترجمه دانشنامه‌های جهانی در بنیاد دانشنامه‌نگاری ایرانی» به قلم عزیزه بابایی و «نکاتی تاثیر‌گذار که مترجمین نباید بدانند!» نوشته مصطفی باوری را می‌خوانیم.

بخش «شایسته خواندن» این شماره به مقاله «گذر از سیاهی برای رسیدن به روشنایی» نوشته نصیبه رحیمیان اختصاص دارد.
«اخلاق مهندسی» از مصطفی ساکت، «سفری کیهانی از سیاره مادر تا مرز‌های فضا» به قلم سَفورا تنباکویی نیز در بخش شایسته ترجمه آمده است.

«نقد آثار پیشین» نیز به مقاله «کنجکاوی کارآگاهانه در طبیعت ایران» به قلم سیده‌اله شریعتی اختصاص دارد.  
 
«چه کسی از ارزیابی دقیق می‌ترسد؟» با ترجمه فاطمه امین‌پور در بخش «گوناگون» این شماره از فصلنامه پاسخ داده شده و اصل این مطالب به قلم «جان بوانن» به رشته تحریر درآمده است.
    
داریوش کرامتی نیز در بخش «معرفی» مقاله «نگاهی گذرا به چهار کتاب در حوزه فناوری نانو و فناوری‌‌های مرتبط با آن» را قلم زده است.

مقاله «چند و چون آثار تاریخ علمی منتشر شده در دهه اخیر» در بخش نقد شفاهی خواندنی شده است.  

سخن سردبیر
در بخش سخن سردبیر این شماره از «فصلنامه نقد کتاب علوم محض و کاربردی» می‌خوانیم: «در شماره حاضر در فصلنامه نقد کتاب علوم محض و کاربردی، همچون دو شماره پیشین مبارزه با کتابسازی و کتاب‌دزدی جایگاهی ویژه دارد. در این شماره افزون‌بر نقد و بررسی مصادیقی از کتابسازی، مقاله‌ای از جان بوانن،  سردبیر مجله‌ پرآوازه «ساینس» به فارسی ترجمه شده است که در آن سازوکار انتشار مقالات به ظاهر «علمی - پژوهشی» در قالب مجلاتی به ظاهر معتبر‌، آن هم مشروط (و نه در قبال)‌ «پرداخت هزینه‌های نشر!» به نقد کشیده شده است.»
 
کرامتی در تشریح محتوای این مقاله  ادامه می‌دهد: «جان بوانن در این مقاله با تمرکز بر «فهرست مجلات دسترسی آزاد» نشان می‌دهد که چگونه شمار چشمگیری از این مجلات مقاله‌ای بر‌ارزش و آکنده از خطا‌های فاحش و کودکانه را بی‌آنکه به داوری بسپارند،‌ برای انتشار می‌پذیرند و صد‌البته در قبال انتشار این مقاله در فضای مجازی از نویسندگان پول دریافت می‌کنند.» سردبیری همچنین به توجه ویژه بوانن به «سیاهه بیل» و به‌عبارت دیگر سیاهه‌ای از ناشران و مجلات بِد‌نام دسترسی آزاد به اصطلاح علمی که جفری بیل؛ کتابدار نام آشنای آمریکایی فراهم آورده و آن‌ها را «شکار‌گر» نامیده اشاره کرده است.
 
ناشر دولتی، ناشر خصوصی و دانشنامه‌‌نگاری
عزیزه بابایی در نقد خود درباره ترجمه دانشنامه‌های جهانی در بنیاد دانشنامه‌نگاری ایرانی با تاکید بر دانشنامه پزشکی معتقد است که: «بسیاری از مقاله‌هایی که در دسته مقاله‌‌های تالیفی جای گرفته‌اند، نوعی دست‌کاری در مقاله‌های خارجی است.» وی ضمن اشاره به وجود مقاله‌‌هایی با ترجمه دقیق در این دانشنامه تاکید دارد که «کم دقتی در ترجمه بسیاری از مقاله‌ها مشهود است.» نویسنده این مقاله با اشاره به تخصیص بودجه دولتی به بنیاد دانشنامه‌نگاری ایران ادامه می‌دهد که «انتظار تولید کاری دقیق‌تر از آن می‌رفت.» وی انتشار این دانشنامه از سوی یک ناشر خصوصی را مطلوب‌تر ارزیابی کرده است.

درباره کتاب «بنیاد‌های اختر فیزیک»
در بخش «معرفی» درباره کتاب «بنیاد‌های اختر فیزیک» آمده است: «کتاب بنیاد‌های اختر فیزیک نوین با زبانی ساده و برای مخاطبانی نوشته شده است که می‌خواهند درک بهتر و بیشتری از فضا به دست آورند و شامل ضروری‌ترین مواردی است که در اختر‌فیزیک مدرن شناخته شده‌اند. نویسنده نظریه‌های اصلی و اساسی در این زمینه و چشم‌انداز‌های مطالعات تجربی و نظری آینده را به‌طور خلاصه توضیح داده است. سعی وی بر‌این بوده که این موضوعات را به شفاف‌ترین را ممکن آموزش داده و به همین دلیل منابعی که مختص محاسبات پیچیده ریاضی هستند در این کتاب به کار رفته است.»
 
پنجمین و ششمین شماره «فصلنامه نقد کتاب علوم محض و کاربردی» ویژه بهار و تابستان 1394 با صاحب امتیازی موسسه خانه کتاب و مدیرعاملی مجید غلامی‌جلیسه به بهای 100 هزار تومان در دسترس علاقه‌مندان قرار گرفته است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها