شنبه ۳۱ خرداد ۱۳۹۹ - ۱۳:۵۱
متون مقدس و تاریخ ادیان روایت‌گر جنگ‌ها و خونریزی‌های بشریت

نویسندگان در کتاب «تاریخ جنگ در متون مقدس اسلام و مسیحیت» گزارش مختصری از تمامی جنگ‌های مکتوب در متون مقدس اسلام و مسیحیت، نسبت به ارائه شناخت کافی به محققان مسلمان و مسیحی گامی بلند برداشته‌اند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، درباره تاریخ جنگ‌های اسلام و مسیحیت تا کنون کتاب‌های متعددی نوشته شده است. در میان مورخان اسلامی بیشتر سیره‌نویسان به شرح مبسوط جنگ‌های زمان پیامبر و فتوحات زمان خلفا پرداخته‌اند. از جمله ابن اسحاق در کتاب سیرت رسول‌الله، یعقوبی در تاریخ یعقوبی، طبری در تاریخ الامم والملوک و بلاذری در فتوح‌البلدان و واقدی در المغازی شرح مبسوطی از جنگ‌های صدر اسلام بیان کرده‌اند. مورخان معاصری نیز همچون آیت‌الله یوسفی غروی در موسوعه التاریخ اسلامی و علامه جعفر مرتضی عاملی در کتاب الصحیح من سیره‌النبی الاعظم به صورت تحلیلی جنگ‌های صدر اسلام را بررسی کرده‌اند.

در مسیحیت نیز کتاب مقدس بیش از 300 جنگ را شرح داده و آمار مبسطوی از میزان تلفات و خسارات وارده به طرفین جنگ را آورده است. مفسران مطرح مسیحی نیز شرح مبسوطی از جنگ‌های کتاب مقدس ارائه کرده‌اند و الاهیدان‌های مسیحی نیز مکتوبات زیادی در این زمینه دارند، از جمله سوسان نیدیچ در کتاب جنگ مقدس در کتاب مقدس: اخلاق مسیحی و مشکل عهد عتیق به بحث و بررسی جنگ‌های کتاب مقدس عبری پرداخته‌اند. البته در این تحقیقات کمتر به ذکر آمار کلی از جنگ‌های تاریخی پرداخته شده است.

کتاب «تاریخ جنگ در متون مقدس اسلام و مسیحیت» با توضیح مختصری از شرح جنگ‌های موجود در متون مقدس و تاریخ مکتوب اسلام و مسیحیت آغاز می‌شود. از آنجا که هدف تحقیق، ارائه آمار کلی از جنگ‌های اسلام و مسیحیت بوده، از ذکر جزئیات جنگ‌ها خودداری شده و بیشتر تمرکز بر ارائه آمارهای مستند و کلی از جنگ‌های تاریخی است؛ بنابراین در پایان هر فصل آمار کلی از تلفات، اسرا، خسارات وارده به هر یک از طرفین، هدف وقوع جنگ، دفاعی یا تهاجمی بودن جنگ، مورد تأیید خداوند بودن یا نبودن جنگ، تاکتیک‌ها و شیوه‌های اخلاقی یا غیراخلاقی مورد استفاده در مبارزه و کشتن دشمن ذکر شده است تا خواننده بتواند نگاهی مروری بر تمامی جنگ‌های مطرح‌شده بیندازد و بتواند آماری کلی از تمام جنگ‌های آن بخش به دست آورد. در پایان هر فصل نیز یک آمار کلی از تمام جنگ‌های مکتوب در متون مقدس مسیحی و اسلامی ذکر شده است.



این کتاب از دو بخش اساسی تشکیل شده است؛ بخش اول تنها به تبیین جنگ‌های متون مقدس می‌پردازد. از آنجا که متن مقدس مسیحیان عهدین است؛ بنابراین در بخش اول فقط به جنگ‌های مذکور در عهدین پرداخته شده است. البته در این بررسی جنگ‌های ذکرشده در کتاب‌های اپوکریفا یا قانون ثانی نیز آورده شده است؛ چراکه عموم مسیحیان (کاتولیک و ارتدکس) این کتاب‌ها را به عنوان کتاب مقدس می‌پذیرند.

معیار نویسنده در این کتاب قرآن و روایات معتبر بوده است؛ از این‌رو در این کتاب تمامی جنگ‌های مشروعی که در قرآن و روایات تاریخی آمده‌اند بازخوانی شده‌اند. در بخش جنگ‌های ذکرشده در قرآن و کتاب مقدس مشکلی در استناد نیست؛ زیرا قرآن برای مسلمانان و کتاب مقدس برای مسیحیان حجیت استنادی دارند؛ ولی در نقل جنگ‌های نقل‌شده در منابع حدیثی اسلامی مشکل اعتبار اسناد وجود دارد. گاهی برخی از جنگ‌های نقل شده در صدر اسلام سند معتبری نداشته‌اند و برای بررسی دقیق نیاز بوده که استناد این جنگ‌ها بررسی شود؛ بنابراین بررسی اعتبار این جنگ‌ها بخشی از حجم کتاب را به خود اختصاص داده است.

بشریت تاریخ خود را با جنگ بین هابیل و قابیل آغاز کرد و با جنگ‌های هولناک آخرالزمان به پایان خواهد رساند. بشریت در تاریخ همواره گرفتار جنگ و کشمکش و خونریزی بوده است. متون مقدس و تاریخ ادیان نیز روایتگر جنگ‌ها و خونریزی‌های فراوانی هستند. گاهی پیروان ادیان به فرمان خداوند شیپور جنگ را می‌نواختند و گاهی نیز به فرمان خدا در مقابل دشمنان دفاع می‌کردند و اجازه نمی‌دادند مهاجمان امنیت آنها را تهدید کنند، گاهی این جنگ‌ها به فرمان مستقیم خداوند یا پیامبران خدا آغاز می‌شد و گاهی نیز بزرگان دینی با سوءاستفاده از اعتماد پیروان، آنان را برای جنگ تشویق و ترغیب می‌کردند.

تاکنون تلاش مورخان بیشتر برای ثبت و تحلیل جزئیات جنگ‌ها بوده و الهی‌دانان نیز اخلاقیات و مسائل حقوقی و فقهی جنگ‌ها را بررسی می‌کرده‌اند و کمتر کسی از بین محققان به ارائۀ آمار کلی از جنگ‌های مقدس در متون مقدس ادیان و جنگ‌های ذکرشده در تاریخ مکتوب بشر پرداخته است. به سبب وجود همین خلأ نویسندگان در این کتاب ضمن ارائه گزارش مختصری از تمامی جنگ‌های مکتوب در متون مقدس اسلام و مسیحیت، نسبت به ارائۀ شناخت کافی به محققان مسلمان و مسیحی گامی بلند برداشته‌اند.

از همین‌رو نیاز بوده به طور مستند این موارد درباره جنگ‌ها مشخص شود: تعداد جنگ‌های مطرح‌شده در کتاب مقدس و روایات چه مقدار است؛ در این جنگ‌ها چه مقدار تلفات انسانی و خسارت مالی به وجود آمده است؛ چه تعداد از این جنگ‌ها دفاعی و چه تعداد تهاجمی بوده است؛ این جنگ‌ها با چه هدفی رخ داده است؛ در این جنگ‌ها از چه تاکتیک‌هایی استفاده شده است؛ در این جنگ‌ها چه میزان اخلاق جنگ و حقوق بشردوستانه رعایت می‌شده است؟ افزون بر این باید بررسی شود که در جنگ‌های بزرگ تاریخ مکتوب بشر در سه‌هزارساله اخیر، چه تعداد انسان کشته شده و نقش پیروان ادیان و مکاتب مختلف در به‌وجودآمدن ناملایمات به چه میزان بوده است؟ همچنین باید مشخص شود که پیروان هر یک از مکاتب و ادیان، چه سهمی در به‌وجودآوردن این مصائب بشری داشته‌اند؟

کتاب «تاریخ جنگ در متون مقدس اسلام و مسیحیت» با ویراستاری محمد کاشانی در 408 صفحه، شمارگان 500 نسخه و قیمت 60 هزار تومان از سوی بوستان کتاب منتشر شده است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها