پنجشنبه ۲۸ شهریور ۱۳۹۸ - ۱۰:۰۰
حیوانات خانگی چه بیماری‌هایی به انسان منتقل می‌کنند؟

کتاب «بیماری‌های قابل انتقال از حیوانات خانگی به انسان»، به بیماری‌های باکتریایی، قارچی و ویروسی قابل انتقال با معرفی نشانه‌های بالینی،‌ سبب‌شناسی و توزیع جغرافیایی آن‌ها اشاره کرده و نکاتی درباره تشخیص و درمان بیماری‌ها مطرح می‌کند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، در سال‌های اخیر تب نگهداری از حیوانات در منزل بالا گرفته است. نکته مهمی که باید به آن توجه داشت این است که این موجودات نیز مانند هر موجود زنده‌ای ممکن است بیمار شوند و در این‌صورت انواع بیماری‌های عفونی می‌تواند از حیوانات خانگی آلوده به انسان منتقل شوند. حتی در صورت بیمار نبودن حیوان نیز ممکن است پشم، مو یا بزاق آن‌ها موجب بروز یا تشدید حساسیت‌های پوستی یا تنفسی شود.
 
بیماری‌هایی همچون هاری، عفونت‌های پوست و عضلات‌‏، مفاصل، استخوان، عفونت سیستم عصبی و عفونت خون به وسیله عوامل میکروبی مانند پاستورلا مولتوسیدا، بارتونلا هنسله، کاپنوسیتوفاژ، تولارمی و از طریق تماس بزاق حاوی میکروب (ویروس و یا باکتری) حیوانات با پوست آسیب دیده و یا مخاط انسان انتقال پیدا می‌کنند. همچنین انواع بیماری‌های عفونی، معده - روده‌ای ایجاد شده با عوامل میکروبی انگلی (سالمونلا، کامپیلوباکتر، ای‌کولای، کیست هیداتیک، توکسوپلاسما گوندیی، کریپتوسپوریدیوم، ژیاردیا، توکسوکار، آنکیلوستوما) از طریق دست آلوده شده به مدفوع حیوانات و انتقال میکروب به دهان انتقال می‌یابند.
 
برخی بیماری‌ها مانند انواع عفونت‌های ریوی در اثر عواملی نظیر کوکسیلابورنتی، پسیتاکوزیس، آنفلوانزای پرندگان نیز از طریق استنشاق ترشحات و یا مایعات آلوده اسپری شده (آئروسل) در هوا انتقال پیدا می‌کنند. دسته دیگر بیماری‌های قابل انتقال از حیوانات خانگی به انسان به وسیله ناقلین مانند کک، کنه‌ و یا حشرات همراه حیوانات هستند که از جمله این بیماری‌ها می‌توان به لایم، ارلیشیوز، بابزیوز، تاعون تولارمی و سالک اشاره کرد. یک راه دیگر انتقال بیماری از طریق تماس مستقیم با حیوانات است، مانند بیماری‌های قارچی پوستی همچون اسپوروتریکوز شنکئی، میکروسپوروم کانیس و یا مایکوباکتریوم مورینوم که در اثر تماس با ماهی و یا محتویات آکواریوم آلوده انتقال می‌یابند. بیماری‌هایی مانند ل‍پتوس‍یروز نیز از طریق آلوده شدن آب و یا محیط زیست با ادرار حیوانات انتقال پیدا می‌کنند.


کتاب «بیماری‌های قابل انتقال از حیوانات خانگی به انسان»، نوشته ویس جی. اسکات با ترجمه مشترک بشری الیاسی، عرفان صادقی مبارکه، علیرضا شیخیه گل زردی،‌ ناهید وثوقی کیاسری و سامان سلمانی در سال جاری از سوی انتشارات مرز دانش چاپ و به بازار نشر عرضه شد. این اثر در سه فصل ابتدا بیماری‌های باکتریایی، سپس بیماری‌های قارچی و در انتها بیماری‌های ویروسی قابل انتقال از حیوانات خانگی به انسان را مورد بررسی قرار داده است.
 
پاستورلا مولتی‌سیدا
پاستورلا مولتی‌سیدا یک کوکوباسیل گرم منفی می‌باشد که به‌طور معمول در محوطه‌های دهانی و مجاری روده‌ای گونه‌های مختلف حیوانی یافت می‌شود. یک بیماری‌زای فرصت‌طلب می‌باشد که باعث بیماری در انسان‌ها و حیوانات می‌گردد. بسیاری عفونت‌های انسان در اثر تماس با سگ‌ها و گربه‌ها رخ می‌دهد. درحالی‌که گاز گرفته شدن مهم‌ترین عامل انتقال می‌باشد، تماس مستقیم بین افراد و حیوانات خانگی آن‌ها وابسته به انتقال بیماری می‌باشد. سایر گونه‌های پاستورلا مانند داگماتیس را نیز شامل می‌شود، اما کمتر معمول‌اند... روش‌های مختلف از تماس با حیوانات می‌تواند دلیل عفونت‌های انسان باشد. عفونت‌های ناشی از گازگرفتگی معمول هستند و پاستورلا از موارد ناشی از گازگرفتگی گربه گزارش شده است. عفونت‌ها همچنین می‌توانند به‌طور ثانویه در اثر تماس متفاوت حیوانات مانند خراش، لیسیدن زخم یا برش‌های جراحی و تماس‌های رایج رخ دهد. در یک مطالعه دیده شده است که 72 درصد عفونت‌های مننژیت ناشی از پاستورلا مولتی‌سیدا در اثر تماس با حیوانات بدون موارد گازگرفتگی دیده می‌شود، درحالی‌که در مطالعه ای دیگر، لیس زدن به‌عنوان معمول‌ترین روش انتقال در افراد مبتلا به مننژیت گزارش شده است. واضح است که تماس با حیوانات، چه گزش بوده باشد و یا خراش، لیس زدن و یا تماس معمولی، می‌تواند منجر به انتقال پاستورلا مولتی‌سیدا شود.
 

درماتوفیتوزیس
درماتوفیتوزیس نوعی بیماری قارچی است که ناشی از درماتوفیت‌ها است. برخی‌ها بر این عقیده‌اند که رایج‌ترین نوع بیماری مشترک در جهان می‌باشد... درماتوفیت‌ها میزبانان ترجیحی گوناگونی داشته و در سرتاسر جهان وجود دارند. کلونیزاسیون یا عفونت بالینی با درماتوفیت‌ها در گربه‌ها امری رایج و معمول است. در مقایسه با گربه‌ها، ‌سگ‌ها کمتر تحت‌تاثیر قرار می‌گیرند و سگ‌های آلوده معمولا توله‌ها هستند. دیگر گونه‌های جانوران خانگی که حامل یا ناقل درماتوفیت‌ها هستند، شامل خوکچه‌های هندی، همسترها، جوجه‌تیغی‌ها و طوطی‌سانان‌اند. درماتوفیت‌ها به شدت مسری هستند. به دلیل نزدیکی بین گربه‌ها و انسان‌ها و همچنین گسترش بیشتر عفونت، گربه‌ها در مقایسه با دیگر گونه‌های حیوانی، به‌عنوان اصلی‌ترین منابع حیوانی همجوار با انسان هستند. انتقال از دیگر گونه‌های حیوانی همجوار با انسان، به‌ویژه از جانوران آلوده شده نیز اتفاق می‌افتد. انتقال گونه‌های انسانی از انسان به حیوان، نادر اما امکان‌پذیر است.
 
نخستین چاپ دومین جلد از کتاب «بیماری‌های قابل انتقال از حیوانات خانگی به انسان» در 370 صفحه با شمارگان 500 نسخه به بهای 50 هزار تومان از سوی انتشارات مرز دانش روانه بازار نشر شده است.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • سحر ۱۲:۱۱ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۹
    الان منظورتان از تبلیغ این کتاب چیه همه مخلوقات خدا نجسند و نباید بهشون محبت یا کمک کرد

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها